Wat gebeurt er met uw afval?

Eigenlijk gebruiken we bij RCA liever het woord restproduct of grondstof in plaats van afval. Afval is echt een eindstadium van alle materialen. Van bijna 90% van het restproduct dat binnenkomt bij Reststoffen Centrale Alkmaar, kan weer hergebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten.

Wat maken we dan van restafval? 

De bekendste voorbeelden zijn van van hout naar spaanplaat, van plastic naar speeltuintoestellen, van gips naar gips, van beton naar granulaat voor in de wegenindustrie of van plantsoenafval naar compost.

Samen met onze partners in houtverwerking, groenverwerking, pvc en metaalindustrie maakt Reststoffen Centrale Alkmaar de cirkel weer rond. Het gesorteerde hout van RCA wordt in grote hoeveelheden bij de persverwerking van onze partner aangeboden alwaar zij weer nieuwe bouwmaterialen als pallets, brandhaardblokken en spaanplaat maken van bijvoorbeeld uw oude kast of tafel.

Dus lever uw restproduct gescheiden in bij RCA en neem de benodigde grondstoffen als compost en ophoogzand direct weer mee naar de klus.

 

Van tuinafval tot compostgrond

Gerecyclede grove compostgrond voor uw tuin is te koop bij RCA.

compost-grond-alkmaarGrove compostgrond verbeterd de structuur van uw bodem, waardoor u weer langer plezier heeft van een gezonde tuingrond, het is een ideale bodembedekking voor de aanplant van bodem en gewassen. U kunt de compostgrond in een kant en klare big bag bestellen en meenemen of de gewenste hoeveelheid los in uw aanhanger laden.

Grove compostgrond (keur compost)

 • Compostgrond < 3 ton v.a. € 16,94 per ton
 • Compostgrond > 3 ton € 13,31 per ton
 • Big Bag van 1m3 v.a. € 32,00 p.s, gelieve van te voren telefonisch reserveren
 • Afhaaltarief incl. de BTW
 • Minimale afname 1 ton
 • Bezorgkosten zijn op aanvraag

Biologische fijne compost

Het donkerbruin, zwarte product bestaat volledig uit gerecyclede plantaardige restanten en is dus een 100% natuurproduct. De humus in deze fijne compost zorgt voor de fijne kruimelstructuur van het product. Dit materiaal is uitstekend geschikt om in kleine hoeveelheden te mengen door de aarde of bij kwetsbare gewassen.

 • Biologische fijne compost v.a. € 48,40 per ton
 • Afhaaltarief is inclusief  BTW
 • Bezorgkosten zijn op aanvraag
compost plant hoveniers

Tuingrond (Teelaarde)

 • Compostgrond < 3 ton v.a. € 24,20 per ton
 • Compostgrond > 3 ton € 21,78 per ton
 • Big Bag van 1m3 v.a. € 39,33 p.s, gelieve van te voren telefonisch reserveren
 • Afhaaltarief incl. de BTW
 • Minimale afname 1 ton
 • Bezorgkosten zijn op aanvraag
Compost nodig voor de tuin

Vulzand of Stopzand

Straatzand, stopzand of ophoogzand wordt gebruikt als onderlaag voor bestratingen of aanvullen van ruimtes. In één rit uw afval wegbrengen en direct een big bag stopzand meenemen. Uiteraard kunt u ook een grotere hoeveelheid straatzand los laten storten voor de deur.

Stopzand < 3 ton v.a. € 30,25 per ton

Stopzand > 3 ton € 18,15 per ton

Big Bag van 1m3 v.a. € 42,35 per stuk

Afhaaltarief inclusief 21% BTW

Minimale afname 1 ton

 • Bezorgkosten zijn op aanvraag
ophoogzand-straatzand-vulzand-alkmaar

Van Gips naar… gips!

Alle soorten oude gipsproducten worden bij de verwerkingsinstallatie aangeleverd en vermalen, Vervolgens wordt het gips gezeefd ontdaan van verontreinigingen waardoor ruim 98% van het aangeleverde afval wordt hergebruikt. Het eindproduct, gips in poedervorm, wordt weer hergebruikt als grondstof in de gipsindustrie; optimaal recyclen dus!

Ditzelfde geldt voor cellenbeton, ook wel gasbeton genoemd. Deze afvalstroom wordt ook vermalen, gezeefd en ontdaan van verontreinigingen. Het eindproduct is een schone poeder welke gebruikt wordt als een grondstof bij de productie van diverse betonproducten.

Kunststof damwand!

Plastic heeft specifieke eigenschappen en om het efficiënt te kunnen recyclen, moet het zo veel mogelijk apart worden ingezameld. Van al het ingezamelde en gesorteerde plastic, zoals petflessen, kunststof leidingen en pvc pijpen worden weer nieuwe harde kunststoffen gemaakt. Deze nieuwe kunststoffen worden bijvoorbeeld weer gebruikt bij het vervaardigen van kunststof damwanden of kunststof straatmeubilair als bankjes, picknicktafels of speeltoestellen.

 

 

Ook RCA bellen

om compostgrond of zand te bestellen.